Hyvällä tuurilla puhdasta juomavettä

19.4.2021

Tamperelaisten juomavesi otetaan pääosin Roineesta ja Näsijärvestä.

Helsingissä vesi saadaan putkella melko kaukaa Päiijänteestä. Nämä hyvät makean veden juoma-altaat ovat koko ajan esillä ja siis herkkiä likaantumiselle.

Näsijärvi on Suomen 16. suurin järvi, kooltaan 255 km² ja Roine 54,8 km² suuruudeltaan sijalla 75. Järvet ovat hämmästyttävän puhtaita – juomavettä – vaikka molempien ympärillä on paljon asutusta, teollisuutta ja maataloutta.

Vesiä likaavat tavallisimmin erityisesti maatalouden päästöt, turvesoiden valumat, kaivosteollisuus, asumisen jätevedet, sinilevä, liikenne jne...

Tampereella luotetaan hyvään tuuriin, kiinnostavaa olisi tietää millaiset varajärjestelmät meillä on jos sattuu kaukana ydinvoimalaonnettomuus, jonka laskeuma yltää Näsijärvelle. Entä jos Santalahdessa suistuu raiteilta kemikaalijuna, pitkiä myrkkyjunia kulkee siinä tämän tästä, pahimmillaan monen vaunun myrkyt valuvat järveen. 

Myös jäteveden viemäreiden putkirikot saattavat aiheuttaa järkyttävät seuraukset.

Ilmastonmuutos  saattaa aiheuttaa pitkiä kuivia aikoja tai vastaavasti runsaita sateita jolloin vedet ja maaperä sekoittuvat.

Aikaisemmin puhuttiin TAVASEsta, jolloin puhdasta vettä saataisiin harjun kautta suodattamalla, mutta lyhytnäköiset poliitikot hyssyttelivät hankkeen pöytälaatikkoon. Se oli yksi mahdollisuus, mielelläni kuulisin muista harkituista varajärjestelmistä. Tärkeille asioille on hyvä olla vaihtoehto.


Mikko Närhi

tietokirjailija

Tampere