Osallistuva budjetointi: Pihajuhlilla turvallista asumista

23.2.2022

Ehdotuksemme edistää kerrostalojen ja pienalueiden yhteisöllisyyttä, joka lisää samalla asukkaiden turvallisuutta.

Turvallisuus on useimmiten vain turvallisuuden tunteen puuttumista.

Turvallisuus lisääntyy poistamalla pelkoa, huolestuneisuutta ja vierautta. Kodin ja kotipiirin tulisi olla aina turvallinen.

Esitämme, että Tampereen kaupunki edesauttaa taloyhtiöiden, vuokratalojen tai kortteleiden yhteisiä pihajuhlia. Kaupungin tulisi hankkia pihan kahvi- tai grillijuhliin kestävä ja sopiva astiasto, joka olisi korvauksetta lainattavissa.

Pihajuhlat tutustuttaisivat talojen asukkaita toisiinsa ja synnyttäisivät yhteisöllisyyttä. Naapureiden tunteminen saisi asukkaat tapaamaan toisiaan ja auttamaan aikojen kuluessa arjen askareissa tai pahemmissa tapaturmissa ja sairauksissa.

Naapureiden tunteminen edistää turvallisuutta, tuttu apu olisi lähellä.

Pihatapahtuman yhteydessä voisi olla esillä asukkaiden osaamista ja ammattitaitoa; osaava sähkömies, kotisiivooja, laina-auto tai lastenhoitoapu voisivat olla yllättävän lähellä. Tutustumista helpottaisi nimilaput.

Juhlien yhteydessä voisi kehittyä korttelin tavaranvaihtopäiviä, kuten käyttötavaraa sekä kirjoja ja tauluja.

Nykyisin pihajuhlat jäävät toteuttamatta muun muassa riittävien ateriatarvikkeiden puuttumisen vuoksi. Pienet tarjoilut voisi toki hoitaa kertakäyttöastioilla, mutta meidän kaikkien tulee käyttää kaikessa toiminnassa kestäviä ratkaisuja, esimerkiksi muovi- tai posliiniastoita.

Osallistuvalla budjetoinnilla voisi hankkia pihajuhlien kaluston ja organisoida sen kuljetukset ja pesemisen. Kaupunki voisi tukea yksittäistä pihajuhlaa esimerkiksi kahdella sadalla eurolla.

Mikko Närhi, Tampereen Tulevaisuuskokoomus ry